ankas kruiderij

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Kruidengeneeskunde

Introductie

Wat is kruidengeneeskunde eigenlijk?
 
Fytotherapie, in de volksmond kruidengeneeskunde genoemd, is het genezen van kwalen en ziekten met behulp van (delen van) planten. Dit valt in Nederland onder de alternatieve geneeskunde.  
Bij  kruidengeneeskunde  worden verschillende delen van de planten gebruikt, namelijk de bloem, de wortels, de bladeren, steel, bast en zaden.

Plantendelen bevatten stoffen die ons kunnen helpen om het  genezingsproces op gang te brengen, om ons lichaam in- en uitwendig  te reinigen, ter ontspanning van lichaam en  geest, en ter ondersteuning bij de opbouw of  in stand houden van ons immuunsysteem. Planten kunnen het lichaam activeren, stimuleren en aanzetten tot herstel. Afhankelijk van wat nodig is worden de planten op verschillende manieren ingezet en gedoseerd. Kruiden krijgen vorm in thee, tinctuur, zalf, olie, siroop, wijn en  kompressen en baden.
Belangrijk om weten is dat er in kruidengeneeskunde geen stoffen van planten worden geïsoleerd. Dit gebeurt wel bij de chemische vervaardiging van medicijnen. In de kruidenproducten zitten alle stoffen die de plant bevat. Dit voorkomt bijwerkingen.
Zelf experimenteren met kruiden kan gevaarlijk zijn en dit raad ik iedereen ten sterkste af.
Een uitspraak van Paracelus is: “Alles is vergif, en niets is zonder vergif, alleen de hoeveelheid maakt dat iets geen vergif is”.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu